single.php
baza wiedzy

Obudowa typu Hygienic Design najlepszym rozwiązaniem dla przemysłu spożywczego

Przemysł spożywczy jest nietypową gałęzią przemysłu, gdyż jego zadaniem jest wytwarzanie żywności. W związku z tym firmy produkcyjne z tego sektora muszą spełniać restrykcyjne wymogi. Pracownicy muszą spełniać odpowiednie wymagania (w tym zdrowotne), sprzęt musi mieć odpowiednie parametry, a wymagania związane z BHP są bardziej zaostrzone. Podobnie jest w przypadku odbudów, które są stosowane w przemyśle spożywczym. Muszą być one szczelne i odpowiednio przygotowane, by można było je stosować wszędzie tam, gdzie produkowana jest żywność.

Jak wybrać obudowę do przemysłu spożywczego?

Należy pamiętać, że wszystkie maszyny i urządzenia, których używa się w przemyśle spożywczym, powinny być przystosowane do szybkiego czyszczenia. Najlepszym rozwiązaniem są obudowy Hygienic Design. Są to rozwiązania dedykowane dla przemysłu spożywczego. Wynika to głównie z konstrukcji oraz materiałów, które ułatwiają czyszczenie i uniemożliwiają tworzenie się ognisk zanieczyszczeń. Jak już wspomniano, czas czyszczenia powinien być możliwie jak najkrótszy. Jest to istotne, ponieważ umożliwia ograniczenie przestojów produkcyjnych, które mogą powodować straty dla przedsiębiorstwa.

Standardy dotyczące produkcji żywności i napojów

Jak już wspomniano produkcja żywności i napojów wymaga od producentów przestrzegania przepisów. Są one uwarunkowane zarówno prawem wspólnotowym, jak i prawem międzynarodowym. Ma to na celu standaryzację oraz wprowadzenie tych samych przepisów we wszystkich krajach. Dzięki temu można wyrównać wymagania wobec wszystkich producentów, a to z kolei wpływa pozytywnie na konkurencyjność na rynku międzynarodowym. Istnieje nawet stowarzyszenie, które ma na celu propagowanie rozwiązań typu Hygienic Design. Do jego członków należą firmy zaopatrujące przemysł spożywczy, podmioty przetwarzające żywność oraz opowiadające za zdrowie publiczne i szeroko pojętą higienę w przemyśle. Celem takich działań jest przede wszystkim zapewnienie wysokiej jakości produktów żywnościowych i bezpiecznej żywności.

Czym się różni obudowa Hygienic Design od standardowej obudowy?

Oczywiście pierwszym punktem, który odróżnia te obudowy od siebie, jest wspomniana już łatwość w czyszczeniu. Kluczem do sukcesu w tej materii jest odpowiednia konstrukcja opierająca się na:
– unikaniu martwych przestrzeni,
– krzyżowaniu się szczelin w sposób uniemożliwiający powstawanie wolnych przestrzeni,
– konstrukcji eliminującej wszelkie szczeliny, gdzie mogą zbierać się bakterie,
– unikaniu powierzchni z zagłębieniami w postaci nakrętek, śrub itp.,
– wyposażeniu obudowy w skośne powierzchnie, które zapobiegają osadzaniu się wody na ich powierzchni,
– kompaktowej budowie,
– ustawionej pod kątem wierzchniej warstwy obudowy, która uniemożliwia stawianie na niej przedmiotów,
– zwarta konstrukcja umożliwiająca zaciskanie gwarantujące szczelność.
Istotną rzeczą, która odróżnia obudowy typu Hygienic Design od innych rodzajów obudowy jest materiał wykonania. Są one produkowane ze stali nierdzewnej (lub kwasoodpornej). Dzięki temu wystawione na szkodliwe środowisko produkcyjne nie eksploatują się tak szybko i są łatwiejsze w utrzymaniu.

Dlaczego stal nierdzewna (lub kwasoodporna) jest najlepszym materiałem do budowy obudowy do przemysłu spożywczego?

Podstawową cechą, która odróżnia obudowy ze stali nierdzewnej od innych, jest fakt, że nie ulegają one korozji*. Już sama ta cecha w znacznym stopniu pozwala na utrzymanie czystości. Co więcej, stal nierdzewna jest znacznie łatwiejsza w utrzymaniu i pozwala na dokładne umycie obudowy. Obudowy do przemysłu spożywczego wykonane ze stali nierdzewnej odporne są także na trudne warunki produkcyjne, np. na wodę morską itp. Oznacza to także, że są mniej narażone na działanie różnych środków czyszczących, które często muszą być stosowane do sprzątania, by mógł zostać utrzymany odpowiedni poziom higieny. W związku z tym w takich warunkach z pewnością lepiej sprawdzą się obudowy ze stali nierdzewnej.

Dodatkowe cechy obudowy będące kluczem do utrzymania higieny

Szafy i obudowy do przemysłu spożywczego typu Hygienic Design muszą być także wyposażone w odpowiednie uszczelnienie. Zazwyczaj stosuje się w tym celu odpowiednie uszczelki, które uniemożliwiają tworzenie się szczelin. Obecność uszczelek nie wpływa także w żadnej sposób na konserwację obudowy i pozwala przeprowadzać ją szybko i jednocześnie dokładnie. Ponadto wszelkie obudowy stosowane w przemyśle spożywczym powinny być odporne na uderzenia. Często są one zlokalizowane w niedalekiej odległości od pracujących elementów. Uderzenie może spowodować nieszczelność, a następnie awarię maszyn lub po prostu gromadzenie się brudu w uszkodzonym miejscu. Inną metodą gwarantującą szczelność są także odpowiednio zamykane drzwi, które dobiera się zgodnie z wielkością obudowy. W zależności od jej rozmiarów można spotkać się z jednym lub kilkoma zamkami. Obudowy mogą być wyposażone także w szczelne dławice kablowe posiadające gładką powierzchnię i kompaktową obudowę. Jest to rozwiązanie stosowane na szeroką skalę w przemyśle farmaceutycznym, spożywczym oraz browarniczym.

*Na potrzeby artykułu posłużono się określeniem potocznym, pominięto kwestie korozji stali nierdzewnych i kwasoodpornych. Należy mieć świadomość, że wszystkie te materiały w określonych środowiskach ulegają korozji, jednak proces ten zachodzi inaczej i wolniej niż w przypadku odmiennych gatunków stali.

Dodaj komentarz

X

Aby pobrać ten plik wymagane jest logowanie